Szakértői vélemény

A járművezető-képzés nem egyszerű segédmunka, hanem komoly hivatás! A minőségen emberéletek múlhatnak, ezért nem engedhető meg, hogy a szakterületen a gátlástalan profitszerzés háttérbe szorítsa az ügyfelek és a társadalom érdekeit. Valószínű, hogy a szakterületet pontosan ebből a célból rendelték hatósági felügyelet alá, azonban az eredeti szándék valahol, valamikor, úgy tűnik, súlyos gellert kapott.

 

Miközben folyamatosan csak arról hallani, hogy a vezetők mennyire elkötelezettek a közlekedésbiztonság iránt, az élet azt igazolja vissza, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a felettes minisztérium téved, amikor azt állítja, hogy jó úton vagyunk, és csupán kisebb erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy az ENSZ felé tett vállalásunknak eleget tegyünk. Nem téved viszont, amikor a honlapján minősíti a szakterületet. 

Az elmúlt években a szakterület elhivatott szakértőjeként folyamatosan elemeztem a járművezető-képzés történéseit, kerestem az összefüggéseket, a hibák okait és a megoldást egyaránt. Másokkal ellentétben én azt állítom, hogy nem a hatóságtól kell várni a megoldást! Ugyanis ha a problémát a piaci szereplők idézték elő - akkor azt nekik is kell megszüntetniük! (természetesen nem ugyanazoknak, akik felelősek a szakterület hosszú évek óta tartó mélyrepüléséért)
Sajnos az iskolák- és a szakoktatók többségének tökéletesen megfelel az évek óta tartó zavarosban halászás - és addig, amíg az ügyfeleket sikeresen be lehet csalni az árlehúzó csapdákba, addig ez a mentalitásuk nem is fog megváltozni. Ez az üzletpolitika azonban INKORREKT és ÜGYFÉLELLENES!

A szakoktatók ma egy olyan helyzetben tevékenykednek, amit a trükkös iskolák működése idézett elő, és mi tagadás, az oktatóknak bizony egészen jól sikerült alkalmazkodniuk a torz piaci állapotokhoz, sőt... Egy dolog azonban biztosan állítható.
Amint erre lehetőség nyílik, a becsületes és korrekt szakoktatók nagyon gyorsan fognak majd alkalmazkodni a tisztességes piaci szabályokhoz is.