Nem csak jogsi kell az ügyfeleknek, meg kell tanítani őket rendesen vezetni és biztonságosan közlekedni is!
Sajnos ezt ma még nagyon sokan másként gondolják!

ÁKÓ, VSM, KK

Élve a rendelet adta törvényes jogutódlás lehetőségével tevékenységünket 2021. április 27.-től PRÉMIUM AUTÓSISKOLA Kft. néven folytatjuk. 
Tevékenységünket a Nemzeti Közlekedési Hatóság 2016. április 7.-én kiadott engedélye alapján megkezdtük. 

Hogyan segíthetnek eligazodni az „ÁKÓ", „VSM" és „KK" mutatószámok?
(megjegyzés:
 bevezetésük nem tette sokkal könnyebbé az iskolaválasztást)

Az Általános Képzési Óraszám (ÁKÓ) azt mutatja meg, hogy a kötelezően előírt minimális óraszámhoz képest (személygépkocsi 29 óra), százalékosan mennyi óra kellett a sikeres forgalmi vizsgához. Minél közelebb van az érték a 100 %-hoz, annál kevesebb pótórára volt szükségük a tanulóknak az adott iskolánál.
Számítási képlet: Ha 30 óra = 100%, akkor 10% = 3 óra
Ha a táblázatban 150% szerepel, az azt jelenti, hogy 30 óra + 15 óra kellett átlagosan a sikerhez.
Pótórákra számítani kell - a képzőszerv árképzésére viszont érdemes odafigyelni. Ha egy képzőszerv a pótórákat drágábban adja, az árulkodó jel lehet. (a trükk: a tanulókat olcsó árral becsalogatják, majd sok-sok rájuk lőcsölt pótórával lekaszálják, és ez persze nem igazán jelenik meg a mutatókban, ebből is látszik, hogy az ÁKÓ bizony nem egy Nobel díjas találmány)
Iskolánknál a kis tanulólétszám miatt az ÁKÓ
 értékét nem lehet számítással negyedévente meghatározni, annak becsült értéke 150%, ezt magyarra visszafordítva iskolánknál az átlag 15 pótóra a jellemző -  viszont, ehhez minden esetben korrekt felkészítés, és stabil közlekedési - vezetési tudás társul.  Ugye, ez már elég egyértelmű?
 
A Vizsga Sikerességi Mutató (VSM) azt mutatja meg, hogy a képzőszerv összes vizsgaeseményéből (benne az alapvizsgák és a pótvizsgák is) mennyi lett sikeresHa a „B" forgalmi vizsgánál 85 % szerepel, az azt jelenti, hogy száz vizsgázóból 85-en átmentek elsőre. Ha a VSM pl. 38%, akkor az elsőre sikeresen vizsgázók száma elég kevés, és több olyan is lehet a tanulók között, aki harmadszorra is megbukott.
A VSM = Sikeres vizsgaesemény osztva az összes vizsgaeseménnyel.
Tíznél kevesebb tanuló esetében ez a számítási mód majdnem megegyezik az egy vizsga esetében kalkulálható valószínűséggel, ami 50-50%, azaz vagy sikerül a vizsga elsőre - vagy nem, sőt még rosszabb. Vegyük például, hogy 4 tanulóból kettő elsőre átmegy, ketten viszont csak a harmadik kísérletre.Ez összesen 8 vizsgaesemény! Kettő, de az is lehet, hogy csak egy megy át elsőre, három pedig csak a második vagy a harmadik kísérletre. Sőt az is, hogy mind a négyen elsőre átmennek.
Akkor mit is mutat meg rólunk ez a vizsgasikerességi mutató? És ha kicsiben nem működik, akkor nagyban vajon mitől lenne jó?
 
Nálunk a kevés tanulólétszám miatt nincs releváns adat (lásd a hatóság állásfoglalását erről a Képzési Költség vonatkozásában) - de a szabály az szabály - erőből elrendelve is, ezért felltűntetjük azt, hogy nálunk a VSM negyedéves átlagban = 70% 
Fontos megjegyezni, hogy a vizsgaeredmény alakulásában a felkészítésen kívül még számtalan tényező közrejátszik, a tanuló fáradtságán a tanuló lámpalázán kívül még a vizsgabiztos mentális állapota is - hiszen ő is ember, valamint a szerencse faktor sem elhanyagolható. Ebből is látszik, hogy ezt az "iskolaválasztást megkönnyítő segédletet" nem szakemberek, dolgozták ki. 
 
A Képzési Költség (KK) kiszámításánál a már minden vizsgát letett tanulók által befizetett összes költség átlagát kell alapul venni. (elméleti tanfolyam díja, a gyakorlati oktatás díja, a kezelési költség, vizsgadíjak, a képzőszerv-váltás díja, stb.) Nem tartozik ide az orvosi alkalmassági vizsgálat díja, az elsősegély-nyújtási ismeretek díja, az esetleges PÁV vizsgálat díja, és a vezetői engedély kiállításának díja sem.   A mutatószámokat a képzőszerv köteles a honlapján, továbbá az adott tanfolyamra vonatkozó tájékoztatásaiban háromhavonta aktualizálni és félreérthetetlen módon feltüntetniHa a táblázatokban ez a „-" jelölés látható, az azt jelenti, hogy az adott negyedévben az adott képzőszervnél nincs releváns adat, tehát kevesebb, mint tíz tanulója/vizsgázója volt az adott időszakban.  A képző szervek tevékenységét jellemző mutatók a Felügyeleti szerv holnapján negyedévente összesítve megtalálhatók, így a képzőszervek ennek alapján is összehasonlíthatók, ami egy hangyányit segíthet az iskolaválasztásnál. (feltéve, hogy az ár a fő szempont) 
A korrekt tájékoztatás jegyében ennek ellenére megjegyezzük, hogy a költség nálunk, alapvetően az, amit a képzési szerződésben megadtunk - eltérés csak abból lehet, ha pótóra megvétele válik szükségessé, illetve ha sikertelen vizsga miatt pótvizsgadíjat kell fizetni a hatóságnak!
A mutatószámok összehasonlítás céljából itt tekinthetők meg:
Friss információ: az említett mutatókra hiába kerestem rá, a KAV oldalán csak az látszik, hogy 2020 évben "B" kategóriában 108. 811 elméleti vizsgából 12.231 volt sikeres, 92.481 gyakorlati vizsgából pedig 11.170. Lehet persze játszani a statisztikákkal, csakhogy ennek nem sok köze van sem a szakma szakmai részéhez, sem az üzleti részéhez, sem a képzési minőséghez, sem az ügyfelek korrekt tájékoztatásához.  Hatósági szakkifejezéssel éve ezek az információk tulajdonképpen nem relevánsak.


 

 

 

| © 2010 nemcsakjogsi.com | Powered by Impavidus Flatfile cms | Honlapkészítés | (X)html | css | Belépés